De Gewichtsconsulente

Overgewicht en afvallen is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt.
Er wordt veel over gesproken en geschreven: naast de vele dieetboeken zijn er tal van vermageringsdiëten op de markt. Veel mensen met overgewicht proberen op eigen houtje gewicht kwijt te raken, maar dat blijkt in de praktijk niet mee te vallen. Meestal lukt het wel om wat kilo’s te verliezen, maar die komen er in veel gevallen al snel weer aan. Dat werkt heel demotiverend.

Een goede begeleiding blijkt dus heel belangrijk te zijn om een blijvende gewichtsverandering te bereiken. Een gewichtsconsulent heeft de nodige kennis en vaardigheden om iemand in zo’n traject te begeleiden. Het gaat namelijk vooral om de juiste diagnose van de gewichtsproblemen en de daarbij passende aanpak. Wat voor de één goed is, hoeft voor de ander niet te werken.
Daarnaast mag de psychologische kant van afvallen niet onderschat worden. Het is heel belastend om voortdurend bezig te moeten zijn met kilo’s kwijtraken.

Een gewichtsconsulent kan de cliënt ondersteunen in het hele proces, zodat die gemotiveerd blijft, ook op lastige momenten. De gewichtsconsulent zelf heeft meestal veel ervaring met gewichtsproblematiek, zodat hij of zij veel zal herkennen bij de cliënt.  Ja, wat dat betreft ben ik echt een goed opgeleide ervaringsdeskundige. Ik weet als geen ander hoe het is en hoe het voelt.

Elk contact begint met een intakegesprek en een voedingsanamnese. Daarnaast is het van belang dat de cliënt zorgvuldig een eetdagboek gaat bijhouden.  Aan de hand van deze zaken kan er een diagnose worden gesteld en in goed overleg een stappenplan gemaakt worden. Samen gaan we aan de slag en proberen we zo goed mogelijk rekening te houden met eventuele voorkeuren. Bijvoorbeeld: ik eet altijd wit brood, want bruin brood lust ik niet. Hier passen we samen een mouw aan.

Daarnaast is beweging van groot belang. Het structureel aanpassen van het eetpatroon in combinatie met meer beweging levert meestal de beste resultaten op.

Overigens mag een gewichtsconsulent alleen cliënten in behandeling nemen met een BMI tussen de  18,5 en 30. Bij een BMI van 30 of hoger  adviseren wij een diëtiste of verwijzen we u door naar de huisarts.

BMI = gewicht / lengte x lengte

Daar komt een bepaald getal uit, waarvoor de volgende waarden gelden:

BMI
< 18,5 ondergewicht
18,5-25 normaal gewicht
25-30 overgewicht
30-35 obesitas/vetzucht
>40 morbide obesitas

Op tv en in reclames zien we bijna louter jonge, knappe, slanke en succesvolle mensen. Er zijn wel uitzonderingen, maar de boodschap is duidelijk: je wordt pas geaccepteerd als je er goed uitziet. Natuurlijk zijn er genoeg mensen in de naaste omgeving die een persoon met overgewicht wel accepteren zoals die is, maar de invloed van de media is behoorlijk groot. Vaak doet men vele afvalpogingen, waarbij men afwisselend afvalt en weer aankomt. Dit wordt ook wel ‘jojoën’ genoemd. Elke mislukte poging draagt weer bij aan het gevoel van falen, en dat versterkt weer het negatieve zelfbeeld.

Toch worden dikke mensen soms ook echt tegengewerkt, soms zelfs gediscrimineerd. Denk bijvoorbeeld aan sollicitaties waarbij de baan bij gelijke geschiktheid naar de slankere sollicitant gaat. Levensverzekeringen hanteren vaak toelatingsprocedures waarbij mensen met obesitas soms worden geweigerd of meer premie moeten betalen.

Gelukkig gaan niet alle mensen met overgewicht eronder gebukt. Maar als jij dat wel doet is het de hoogste tijd om professionele hulp in te schakelen!

Deze gewichtsconsulente wil je graag helpen!

Plaats een reactie