Kunnen vitaminen vervliegen?

Kunnen vitaminen vervliegen?

’s Ochtends dus braaf beginnen met sinaasappels persen; die leveren per 100 gram zo’n 50 milligram vitamine C. En meteen opdrinken, zo wil de volkswijsheid, anders vliegen de vitaminen weg. Is dat nou wel zo? Kunnen vitamientjes vliegen?

Nee dat kan niet, zegt dr.ir. P. Hollman van het Rijkskwaliteitsinstituut voor land- en tuinbouwprodukten. Vitamine C is niet in staat tot vliegen, vervliegen of vervluchtigen. Toch kun je je glas beter vers van de pers ledigen. Want vitamine C en zuurstof, dat geeft een ongewenste reaktie. Vitamine C is een anti-oxidant. Het kan stoffen in het lichaam beschermen tegen reakties met zuurstof. En dat is nodig, want als bijvoorbeeld eiwitten of vetten geoxideerd raken, kan hun molecuulstructuur veranderen waardoor ze hun functie verliezen. Vitamine C beschermt tegen zulke ‘oxidatieve schade’. Tenzij de vitamine zélf geoxideerd raakt. Een glaasje van het goddelijke vocht een kwartier of half uur aan de lucht blootstellen kan al genoeg zijn om de zuurstof te laten reageren met de vitamine. Die daarmee zijn beschermende werking verliest.

Vitamine

Vitamine

Meteen opdrinken dus. Maar gewoon een kiwi eten kan natuurlijk ook. ‘Vitaminebommetjes’ worden die kleine harige vruchtjes genoemd, en al is de kiwi niet de grootste Vitamine C-leverancier (dat is de nauwelijks verkrijgbare vrucht guave), er zit aardig wat in: 70 milligram per 100 gram vrucht. Aarbeien zijn overigens ook echte vitaminekoninkjes, met 60 milligram per ons. Met één flinke kiwi zit je al op de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Je mag het natuurlijk persen in een vers sapje, maar ook gewoon uitlepelen volstaat.

Wel meteen opeten, want de vitamine C in de kiwi kan evenmin vliegen, maar evenzeer oxideren 🙂

 

Bron: Rijkskwaliteitsinstituut voor land- en tuinbouwprodukten

Plaats een reactie